Güvence Bedeli (Kefaletle Serbest Kalma) Nedir? Kanun koyucu tarafından güvence, CMK’da ‘’Güvence’’ başlığı altında yer alanmadde 113’te düzenleme alanı bulmuştur.…
Düşünce ve İfade Özgürlüğü Hakkı Nedir? Düşünce ve ifade özgürlüğü, Anayasanın ‘’Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti’’başlığı altında yer alan madde…
Vergi Hataları Nelerdir? VUK madde 116’da tanımlandığı gibi, ‘’Vergi hatası, vergiye müteallik hesaplardaveya vergilendirmede yapılan hatalar yüzünden haksız yere fazla…
Vergi Kaçakçılığı Suçu Nedir? Vergi Usul Kanunu madde 359’da düzenlenen vergi kaçakçılığı suçu; vergikanunlarına göre tutulan veya düzenlenen, saklaması ve…
Boşanma Davalarında Mal Paylaşımı Nasıl Olur? Boşanma davası açmak, beraberinde mal rejimi tasfiyesi ihtiyacını getiren ve bozucu yenilik doğuran hakkın…
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Nedir? Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (Ceza Muhakemesi Kanunu madde 231)sanığın ilgili denetim süresi boyunca suç işlememesi…
Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama Suçu Nedir? Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu, kanun koyucu tarafından…
TİCARİ İŞLETME DEVRALDIĞIMDA BORÇLARINI DA DEVRALIR MIYIM? Bir ticari işletme devraldığında bu devirde aktif ve pasifler yani borçlar ve alacaklar…
Fiili Ayrılık Nedir? Fiili ayrılık, diğer bir adıyla eylemli ayrılık; esasen reddedilmiş boşanma davalarınınardından tarafların evlilik birliğini sağlayamamış olmalarından kaynaklı…
Kıdem Tazminatı işçinin belirli koşulları sağlaması halinde işten ayrıldığında işverenin işçiye ödemekle yükümlü olduğu tazminattır. Kimler Alabilir ? Öncelikle işten…
Arabuluculuk Nedir? Arabuluculuk sistemi, özel hukuk davalarında uygulanan bir uyuşmazlık çözüm yoludur. Arabulucu, tarafların özgür iradeleri ile seçtiği veya talep…
En yaygın hastalıklardan biri olan kanserin tedavisi için henüz kesin ve nihai bir çözüm bulunmamakla birlikte hastalığın tedavisinde birçok farklı…
Almanya Federal Cumhuriyet’inde Alman vatandaşlığına sahip olunabilmesi için diğer vatandaşlıklardan çıkılmasının şart koşulduğu eski yasanın yerini yenisi aldı. Vatandaşlık Yasasının…
Cevap Dilekçesi 6100 sayılı HMK’nın 127. Maddesinde cevap dilekçesi verme süresi belirtilmiştir: “Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden…
Tapu avukatı, gayrimenkul hukuku alanında geniş bilgi ve tecrübeye sahip avukatlardır. Gayrimenkul hukuku alanında davalara bakan avukatlar; tapu işlemleri,…
Yapı Tatil Zaptı/Tutanağı Nedir? 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 32. Maddesi uyarınca ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine veya…
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu 26.09.2004 tarihinde kabul edilmiş olup, 12.10.2004 tarihinde 25611 sayılı Resmi Gazetede yayına girmiştir. Söz konusu…
İİK madde 83 uyarınca düzenlenen maaş haczi; kesinleşmiş icra takibinde alacağın, ücret karşılığı çalışması söz konusu olan borçlunun maaşından belirli…
Borçların ertelenmesi anlamına gelen konkordato, borçlunun kanunda belirlenen şekilde alacaklılar ile anlaşarak borçlarını tasfiye etmesi halidir. Konkordato müessesindeki esas amaç;…
Türk hukuk sisteminde avukatların verdiği hizmetler karşılığında talep edebilecekleri en az tutarı belirleyen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi (AAÜT), Türkiye Barolar…
Türk hukuk sisteminde avukatlık mesleğini icra eden kişiler her alanda hizmet vermekle birlikte hukukun bazı alanlarında daha fazla çalışarak uzmanlaşırlar…
İcra ve İflas Kanunu, icra hukuku alanında tarafların haklarını düzenlemek ve icra süreçlerini organize etmek amacıyla belirli süreler öngörmektedir. Bu…
Ceza yargılamasının temel amacı, maddi gerçeği ortaya çıkarmaktır. Bu bağlamda, ceza muhakemesi sistemimizde “delil serbestisi” ve “vicdani delil sistemi” gibi…
Türk hukuk sistemimizde vatandaşlık hukuku avukatı, yabancı uyruklu kişilerin vatandaşlık alma veya vatandaşlık hukuku ile ilgili işlem, uyuşmazlık ve…
Türk hukuk sisteminde sigorta hukuku avukatı genel olarak sigorta hukuku alanında görev yapan, bu alanda geniş hukuki bilgi ve tecrübeye…
Tüketici hukuku, temel anlamda tüketiciyi satıcı firmaya, üreticiye ya da aracı firmaya karşı yasal bir şekilde koruyan ve bu tür…
Uzlaştırma Nedir? Uzlaştırma, ceza hukukunda yeni bir alternatif çözüm yolu olarak uygulanmaktadır. Ancak, henüz yeterince bilinmemesi nedeniyle dolandırıcılar tarafından suistimal…
Türk hukuk sistemimizde miras hukuku, medeni hukukun 4 ana dalından birisidir. Miras avukatları, miras hukuku alanında her türlü dava…
Türk hukukunda kira hukuku avukatı, kiraya veren ve kiracı arasındaki hukuki ilişkiyi düzenleyen, müvekkilinden gelen kira kontratını düzenleyen ve Türk…
İŞÇİ VE İŞVEREN KİMDİR. İşçi, iş sözleşmesi kapsamında işverenle iş ilişkisi içinde olan ve ücret karşılığında belirli bir işi yapma…