AVUKAT VE AVUKATLIK MESLEĞİ

AVUKAT KİMDİR

     Avukat, kişilerin birbiriyle veya devlet ile aralarında oluşan anlaşmazlıklarda hukuki bilgisine başvurulan hukuki danışman ya da kişilerin veya devletin haklarını savunan yasal temsilcidir.

     Avukatlık, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır. Avukat bu amaçla hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kişilerin yararlanmasına tahsis eder.

                             

NASIL AVUKAT OLUNUR ?

  • Hukuk sisteminde yeni dönem

     Türkiye hukuk sisteminde yargı gücünü artırmak ve vatandaşa daha yüksek kalitede hukuk hizmeti sunmak için bazı yeni düzenlemeler yapılmıştır. Avukat olmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bireyler öncelikle türkiyedeki hukuk fakültelerinden birinden mezun olarak yüksek öğrenimini tamamlamalıdır.

     Yeni hukuk sistemine göre bireylerin mezun olduktan sonra staj dönemine başlamak için öncelikle hukuk meslekleri giriş sınavını kazanması gerekecek. Mesleki yeterlilik sınavında başarılı olan bireyler bir sonraki aşama olan staj dönemine geçerler. Hukuk mesleklerine giriş sınavı 31/03/2024 tarihinden sonra mezun olanlar için uygulanacaktır.

     Daha sonra avukatlık mesleğinde deneyim ve tecrübe kazanmak için gerekli ve şart olan staj dönemi başlar. Staj döneminin belirli bir süresini mesleğinde uzmanlaşmış bir avukat yanında geçirirken belirli bir süresini de mahkemelerde geçirerek hukuk alanında ve avukatlık mesleğinde kendisini geliştirir. Staj dönemini başarıyla bitiren kişiler, yanında staj yaptığı avukatın baroya sunduğu rapor doğrultusunda baro tarafından sözlü sınava tabi tutulur. Baro sınavını geçen kişiler avukatlık ruhsatını almaya hak kazanırlar. Böylece avukatlık mesleğini icra edebilirler.

 Avukatlar isteğe bağlı olarak özel şirketlere ve kamu kurumlarına bağlı olarak çalışabilecekleri gibi  kendi ofislerini açarak da bağımsız bir şekilde avukatlık mesleğini icra edebilirler.

AVUKAT NE İŞ YAPAR ?

              Avukatlar, bireyler ve devletin hukuki uyuşmazlıklarında bireylerin haklarını korumak ve toplumun güvenliğini sağlamak için türk hukuk sisteminde belirlenen kanun ve yasalara uygun olarak müdafi sıfatıyla ya da vekil olarak adil yargılamayı sağlamaya çalışırlar.

            Avukat olma yolunda ilerlemiş ve bulunduğu ikamette bir baroya kayıtlı olarak avukatlık mesleğini icra eden bireyler; boşanma avukatı, icra avukatı, ceza avukatı ya da iş hukuku avukatı gibi birçok alanda hukuki hizmet verebilirler. Herhangi bir alanla sınırlı değillerdir. Bununla birlikte avukatlar bazı alanlarda kendilerini geliştirerek uzmanlaşırlar ve halk arasında ceza avukatı, ağır ceza avukatı ya da gayrimenkul avukatı olarak bilinirler.

                                    AVUKAT OLMAYA ENGEL HALLER

  • Kasten işlenen bir suçtan dolayı iki yıldan fazla süreyle hapis cezasına ya da Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar…zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmak, (burada sayılan yüz kızartıcı suçlardan birinden hüküm giymiş olanların cezası ertelenmiş, paraya çevrilmiş veya affa uğramış olsa da avukatlık mesleğini icra edemezler.)
  • Kesinleşmiş bir disiplin kararı sonucunda hâkim, memur veya avukat olma niteliğini kaybetmiş olmak,
  • Avukatlık mesleği ile birleşemeyen bir işle uğraşmak,
  • Mahkeme kararı ile kısıtlanmış olmak,
  • İflas etmiş olup da itibarı iade edilmemiş bulunmak (Taksiratlı ve hileli müflisler itibarları iade edilmiş olsa dahi kabul olunmaz.)
  • Hakkında aciz vesikası verilmiş olup da bunu kaldırmamış olmak,
  • Avukatlığı sürekli olarak gereği gibi yapmaya engel olabilecek fiziksel veya zihinsel engeli olmak

AVUKATIN SORUMLULUĞU

                Avukatlık saygın bir meslek olmakla birlikte bazı sorumluluk ve görevleri vardır.

  • Müvekkilini Temsil Etme: Avukat müvekkilinin haklarını korumak ve davanın her aşamasında müvekkilini temsil etmekle sorumludur.
  • Gizlilik ilkesi: Avukatlar müvekkillerinin kendisiyle paylaştığı bilgileri saklamak ve korumakla sorumludurlar. Müvekkillerine ait bilgileri üçüncü kişiler ile paylaşamazlar.
  • Yasaya ve Etik Kurallara Bağlılık: Avukatlar, mesleki etik kurallara ve yasalara uygun şekilde hareket etmek zorundadırlar.
  • Kaliteli hizmet: Avukat dahil olduğu davanın her aşamasında titizlikle ve özverili çalışarak müvekkilinin çıkarlarını korumakla ve dava sürecini profesyonel şekilde yürütmekle sorumludur.
  • Sürekli gelişim ve eğitim: Avukatlar kanun ve yasaları sürekli takip etmeli, hukuk alanında kendini her zaman geliştirmeye devam etmelidir. Ayrıca çeşitli eğitim seminerlerine ya da kurslara katılarak mesleğinde her zaman önde olmayı hedeflemelidirler.
  • Avukatlık sözleşmesine uyum: Avukat müvekkiline karşı sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmediği ya da ihmal ettiği takdirde müvekkilini zarara uğratmışsa bu zararı gidermekle yükümlüdür.

  AVUKATIN DAVADAN (VEKALETTEN) ÇEKİLMESİ

             Avukat ve müvekkil arasındaki vekalet ilişkisi haklı sebeplere dayanarak ve kanuni gereklere uyarak avukatın vekaletten çekilmesi veya müvekkilin avukatı azletmesi ile sonlandırılabilir.

          Avukat haklı bir sebebe dayanmadan vekaletten çekiliyorsa müvekkilden herhangi bir ücret talep edemez ve peşin ücret aldıysa geri vermelidir. Avukatlık kanunun madde 174/1 bu durumu açıkça belirtmiştir ki ‘’ Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır.”

            Vekaletten çekilme süreci

         Avukatın vekaletten çekilirken müvekkiline zarar vermemesi ve yargılamanın sağlıklı ilerlemesi için kanunda düzenlemeler mevcuttur.

         Avukatlık kanunu madde 41 “Belli bir işi takipten veya savunmadan isteği ile çekilen avukatın o işe ait vekâlet görevi, durumu müvekkiline tebliğinden itibaren 15 gün süre ile devam eder.”

         Ayrıca baro başkanı tarafından tayin edilen avukat, kaçınılmaz bir sebep veya haklı bir özrü olmadıkça, görevi yerine getirmekten çekinemez. Kaçınılmaz sebebin veya haklı özrün takdiri avukatı tayin eden makama aittir.

ANTALYA  HUKUK BÜROSU

 

        Antalyada bulunan hukuk büromuzda çeşitli alanlarda uzmanlaşmış ve tecrübeli avukat kadromuz ile ceza davası, icra davası, miras davası, boşanma davası gibi daha birçok alanda uzun süredir vekil olarak ve savunma avukatı olarak müdafiliğini yaptığımız dava dosyalarını müvekkil lehine sonuçlandırmaya devam etmekteyiz. Gerekli hukuki desteği almak için sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.

Views: 12

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir