Yabancı devlet uyruklu kimseler ihtiyaçları dolayısı ile Türkiye'de banka hesabı açabilmektedirler. Yabancı uyruklu kimseler Türkiye'de kamu ve özel farketmeksizin banka hesabı açabilmektedirler.Banka hesabı açmak için gerekli belgeleri eksiksiz tamamlayan yabancı uyruklu kişiler gerekli başvuruyu sağladıktan sonra faiz oranlarını değerlendirmek , yurt dışından para almak , fatura ve kira ödemeleri gibi bir çok işlemi gerçekleştirmek üzere açılan banka hesaplarından faydalanabilirler.
Türkiye’de Banka Hesabı Açmak İçin Gerekli Belgeler
1-Pasaport
2- Türkiye’deki ikamet adresi ( yoksa bir tebligat adresi yeterlidir)
3- Vergi Numarası
4- Banka hesabı açmak isteyen kişi adına kayıtlı bir telefon numarası
Pasaport mutlaka olması gereken zorunlu bir evraktır. Türkiye'de bir ikamet adresi mevcut değilse bir tebligat adresinin belirlenmesi gerekir. Gereken vergi numarası ise Vergi Dairelerine pasaport ile başvurularak temin edilir.
Yukarıda bahsettiğimiz belgelerin tamamlanmış olması halinde Türkiye’de banka hesabı açmak esasen bir kaç saatlik bir işlemden ibarettir. Ancak bazı durumlarda ön onay alma veya gerekli belgeleri tamamlama süreci , ya da ikamet adresi meselesi karışık bir hal alabilmekte ve tahmin edilenden daha uzun sürebilmektedir. Yabancıların banka hesabı açmak için bu tarz yavaşlatıcı etkenlere maruz kalmaması için Yabancılar Hukuku alanında bir avukattan yardım alması önem arz etmektedir.
Yurt Dışı ile Para Transfer Yöntemleri
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte yurt dışına para transferi veya yurt dışından Türkiye’deki banka hesabına para göndermek geçmişe nazaran çok daha kolay ve güvenilir hale gelmiştir. Aşağıda bu yöntemlerden bir kaçını sizler için derledik.
1-Swift
Türkiyeden Yurt dışına bankalar aracılığı ile para transfer yollarından bir tanesidir. Swift işlemleri bankalar aracılığı ile hafta içi her gün yapılabilir. Genelde Alıcı hesaba 1 iş günü sonra ödeme yapılmaktadır.
2-UPT (Ucuz Para Transferi)
UPT Türkiye'nin ilk yerli ve global para transferi ve ödeme platformudur. Yurt dışına birden fazla para cinsinden hesaba , kredi kartına ve isme para gmnderip alabilirsiniz.
3- Western Union
Yurt dışına para transferi için sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biridir. Western Union anlaşmalı bankalar aracılığı ile hafta içi her gün yurt dışına para gönderimi yapıp yurt dışından gelen parayı alabilirsiniz. Gönderimler banka hesabına veya isme olacak şekilde düzenlenebilmektedir.
4- Kripto Para Transferi
Günümüzde kullanımı yaygınlaşmakta olan Kripto Para Aracılığı ile transfer işlemlerinde kişinin Kripto para malvarlığını değerlendirdiği şirketin Türkiye’de Şubesinin olması ve Türk Bankaları ile anlaşma sağlamış olması halinde Kripto paralarını Türk bankasında açacakları hesaba transfer ederek çekebilmektedirler. Örnek olarak Binance Kripto para marketinin Binance Türkiye Marketi Cüzdanına havalesi ile anlaşmalı bankalardan ( Fibabanka, Vakıfbank, Ziraat Bankası , Akbank) para çekim işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Aynı şekilde anlaşmalı bankalardan Binance Türkiye Marketi kripto varlık hesabınıza para gönderimi sağlayabilmekte , Binance aracılığı ile yurt dışına kripto para transferinde bulunulabilmektedir.
Dipnot
Yabancı uyruklu olarak Türkiyede bir banka hesabı açmak bazı hallerde içinden çıkılmaz durumlara dönüşebilmektedir. İşlemlerinizin hızlı ve eksiksiz yerime getirilebilmesi için Hukuk Büromuzda Yabancılar Hukuku alanında profesyonel hizmet vermekteyiz.
Views: 89