Türk hukuk sisteminde sigorta hukuku avukatı genel olarak sigorta hukuku alanında görev yapan, bu alanda geniş hukuki bilgi ve tecrübeye sahip olarak ele aldığı dava ve işlemlerde başarılı sonuçlara ulaşan avukatlardır. Sigorta hukuku avukatı hemen herkesi ilgilendiren ve hayatın farklı alanlarında karşılaşma durumunda kaldığımız çeşitli mağduriyet durumlarında kişilerin ve kurumların haklarını koruyan, zararlarının giderilmesi için hukuki danışmanlık ve vekillik yapan kişidir.
Sigorta hukuku kaynağını Türk Ticaret Kanunundan alır. Sigorta hukuku, sigorta yaptıran bireyler veya kurumlar ile sigorta şirketleri arasındaki hak ve yükümlülükleri belirleyen, düzenleyen hukuk dalıdır. Sigorta davalarına genel olarak sigorta poliçeleri ve bunlardan kaynaklanan alacak ve tazminat talepleri, mesleki sorumluluk sigortalarına ilişkin davalar, trafik kazalarından doğan zarara ilişkin tazminat talepleri, hayat ve sakatlık sigortası davaları, yangın, deprem veya sel gibi afet durumlarından meydana gelen zararlara ilişkin sigorta davaları şeklinde saymak mümkündür. Ayrıca burada değinemediğimiz birçok sigorta hukuku alanında dava ve işlemler mevcuttur. Sigorta konusundaki her türlü uyuşmazlık sigorta hukuku kapsamındadır.
Sigorta hukuku alanında karşılaşılan her türlü dava ve uyuşmazlıklarda bir avukattan danışmanlık veya vekillik hizmeti almak kişi ya da kurumların zarara uğramasına engel olur ve uğranılmış zararın giderilmesinde oldukça önem arz eder.
TÜRK HUKUKUNDA SİGORTA AVUKATI NE İŞ YAPAR?
- Sigorta şirketlerine danışmanlık hizmeti vermek,
- Trafik kazaları veya maddi hasarlı kazalarda ölüm ya da yaralanma oluşması halinde maddi ve manevi zararların tazmini işlemlerini yürütmek,
- Havacılık, deniz taşıma ve kasko sigortalarından kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümünde hukuki vekillik ve danışmanlık sunmak,
- Sigorta ile ilgili olarak tüketici hakem heyetine başvurulması gereken durumlarda başvuru ve takibinin yapılması,
- Sigorta sözleşmelerinin hazırlanması ve düzenlenmesi,
- Gayrimenkul sigortalarından kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü,
- Sigorta primlerinin ödenmemesi halinde icra takibinin başlatılması ve yürütülmesi,
- Hayat, emeklilik ve can sigortalarından kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü,
- Yangın, sel veya deprem gibi afet durumlarında uğranılan zararların giderilmesi için daha önceden sigortası yapılmış ise zararın giderilmesi için çalışmak,
- Sigorta sözleşmelerinin feshi, kısmi feshi veya cayma işlemleri, sigortacının iflası gibi durumlarda yapılacak işlemleri yürütmek,
- Sigorta sözleşmelerinin ihlalinden kaynaklanan her türlü dava ve işlemin yürütülmesi.
TÜRK HUKUKUNDA SİGORTA SÖZLEŞMELERİ NEDİR, NASIL YAPILIR?
Türk hukukunda sigorta sözleşmeleri, her iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerdir. Sigorta şirketine, kişinin sigortalattığı şeyin başına sigorta koşullarına uygun bir zarar gelmesi halinde bu zararı tazmin etme borcu yüklerken, sigorta yaptıran kişiye de belirli aralıklarda prim olarak belli miktar ödeme yapmayı yükler. Sigorta sözleşmeleri belirli süreli sözleşmelerdir ve süre içerisinde sigorta yapılana zarar gelmediği halde ödenen primin geri iadesi de talep edilemez. Sigorta sözleşmesinde bulunması gereken bazı unsurlar vardır bunları sayacak olursak;
- Taraflar; Sözleşmede, sigorta ettiren bir kişi veya kurum ve sigortayı yapan şirket olmalıdır.
- Lehtar; Sigorta sözleşmesiyle belirlenen menfaat sahibi kişidir yani sigortayı yaptıran taraftır.
- Sigorta menfaati; Sigorta sözleşmesinin konusu para ile ölçülebilir bir menfaat olabilir.
- Prim; Sigorta sözleşmesinin hukuken geçerli olabilmesi için prim ödeme borcunun yerine getirilmesi gerekir.
- Riziko; Sözleşmenin konusu bir riskin gerçekleşmesi (tazminat yaratabilecek maddi ve manevi zarar verebilecek tehlike ve durumlar)
- Sigorta bedeli; Sigortayı yapan şirketin, sigorta yaptıran kişiye ödemesi gereken miktardır.
>>Türk ticaret kanunu 1401. Madde sigorta sözleşmelerini düzenlemiştir. İlgili kanun hükmüne göre;
Madde 1401- (1) Sigorta sözleşmesi, sigortacının bir prim karşılığında, kişinin para ile ölçülebilir bir menfaatini zarara uğratan tehlikenin, rizikonun, meydana gelmesi hâlinde bunu tazmin etmeyi ya da bir veya birkaç kişinin hayat süreleri sebebiyle ya da hayatlarında gerçekleşen bazı olaylar dolayısıyla bir para ödemeyi veya diğer edimlerde bulunmayı yükümlendiği sözleşmedir.
Sigorta sözleşmesinin kurulabilmesi için tarafların iradelerinin uyuşması gerekmektedir. Ayrıca Türk Ticaret Kanunu’nda sigortacının susması sonuca bağlanmıştır. TTK m.1405/1 hükmüne göre “Sigortacı ile sigorta sözleşmesi yapmak isteyen kişinin, sözleşmenin yapılması için verdiği teklifname, teklifname tarihinden itibaren otuz gün içinde reddedilmemişse sigorta sözleşmesi kurulmuş sayılır.”
Sigortacılık Kanunu m.11/2 hükmü ise “Hayat sigortalarına ilişkin sözleşmelerin yapılamasına dair teklifnamenin sigorta şirketine ulaştığı tarihten itibaren otuz gün içinde sigorta şirketi tarafından reddedilmemesi halinde sigorta sözleşmesi yapılmış olur.”
TÜRK HUKUKUNDA SİGORTA POLİÇESİ NEDİR?
Sigorta poliçesi, sigorta sözleşmesinde tarafların hak ve yükümlülüklerini gösteren, sigortacı tarafından hazırlanarak imzalanan ve sigorta sözleşmesinin ispatını sağlayan belgedir. Sigorta sözleşmesi yapıldıktan sonra sigortacı, sözleşmedeki hak ve borçları gösteren bir poliçe düzenleyerek sigorta yaptırana vermek zorundadır.
Türk Ticaret Kanunu madde 1424’de sigortacının poliçe verme zorunluluğu hakkında düzenleme mevcuttur. Bu madde hükmüne göre, “Sigortacı; sigorta sözleşmesi kendisi veya acentesi tarafından yapılmışsa, sözleşmenin yapılmasından itibaren yirmi dört saat, diğer hâllerde onbeş gün içinde, yetkililerce imzalanmış bir poliçeyi sigorta ettirene vermekle yükümlüdür. Sigortacı poliçenin geç verilmesinden doğan zarardan sorumludur.”
>>Sigorta poliçesinin içeriğinde neler bulunur?
- Tarafların ismi, soy ismi ve adresi gibi kişisel bilgiler,
- Verilmiş olan teminat bilgileri,
- Sigortanın hangi alanda ve neden yapıldığının belirtilmesi,
- Sigortanın başlangıç ve bitiş tarihleri,
- Tanzim tarihi,
- Ödeme koşulları ve sigorta priminin ücretleri.
Bazı sigorta poliçelerinde prim borcunun tahsiline ilişkin kayıtlar konulmaktadır. Eğer poliçede böyle bir kayıt varsa makbuz hükmündedir; aksi takdirde poliçe, makbuz hükmünde değildir. Sigorta poliçesinin düzenlenmesinden sonra sigorta genel şartlarında bir değişiklik meydana gelirse ve bu değişiklik sigortalının ya da lehtarın lehine ise doğrudan uygulanır. Ayrıca bu değişiklik ek bir prim ödemesi gerektirebilir, bu durumda değişiklikten itibaren 8 gün içinde sigortacı prim talebinde bulunabilir. TTK 1425. Madde hükmünde de bu konu düzenlenmiştir. İlgili madde hükmüne göre;
“Kanunlarda aksine hüküm bulunmadıkça, genel şartlarda sigorta ettirenin, sigortalının veya lehtarın lehine olan bir değişiklik hemen ve doğrudan uygulanır. Ancak, bu değişiklik ek prim alınmasını gerektiriyorsa, sigortacı değişiklikten itibaren sekiz gün içinde prim farkı isteyebilir. İstenilen prim farkının sekiz gün içinde kabul edilmemesi hâlinde sözleşme eski genel şartlarla devam eder.”
TÜRK HUKUKUNDA SİGORTA DAVALARINA HANGİ MAHKEME BAKAR?
Sigorta davaları, sigorta hukuku alanında her türlü uyuşmazlıkları içeren dava ve işlemlerdir ve çoğunlukla kişi haklarını ya da kurum haklarını koruyan konuları ele alır. Sağlık sigortası, araç sigortası, konut sigortası ve daha birçok sigorta türü kişisel amaçlar barındıran sigortalardır. Dolayısıyla sigortalı kişi tüketici olarak ele alındığından bu tür davalarda tüketici mahkemesi görevlidir.
ANTALYA SİGORTA AVUKATI – ANTALYA SİGORTA HUKUKU AVUKATI
Sigorta hukukundan kaynaklı dava ve işlemler çok çeşitli olmakla birlikte kişisel amaçlı hakları içerdiği için incelenmesi ve yürütülmesi önemli bir konudur. Hepimizin hayatımızın belli alanlarında karşılaşma ihtimali yüksek olan sigorta hukuku alanında dava ve işlemler ile karşılaştığımızda ilk işimiz elbette konu hakkında araştırma yapmak ve avukat arayışına girmektir. Sigorta hukuku alanındaki uyuşmazlık ve işlemlerde hak kaybına uğramamak ya da yaşanılan bir mağduriyet varsa bu zararın giderilmesi için mutlaka bir avukattan hukuki danışmanlık ya da vekillik hizmeti alınmalıdır.
Antalya’da bulunan hukuk büromuzda çeşitli alanlarda uzmanlaşmış ve sigorta alanında da uzman olan avukat kadromuz ile vatandaşımıza profesyonel hukuki danışmanlık ve vekillik hizmeti sunmaktayız. Her türlü dava ve işlemleriniz hakkında bizlere ulaşmak için iletişim kısmındaki bilgilerden randevu alabilir ya da büromuzu ziyaret edebilirsiniz.
Views: 1