TÜRK HUKUKU’NDA VATANDAŞLIK HUKUKU AVUKATI

       Türk hukuk sistemimizde vatandaşlık hukuku avukatı, yabancı uyruklu kişilerin vatandaşlık alma veya vatandaşlık hukuku ile ilgili işlem, uyuşmazlık ve davalarında hukuki danışmanlık ve hukuki temsil hizmet verirler. Vatandaşlık avukatı bu alanda hizmet verirken bir başka hukuk dallarından da yararlanmakla birlikte geniş hukuki bilgi ve tecrübeye sahiptir. Vatandaşlık avukatı, vatandaşlık hukuku alanında hizmet verirken Anayasa, Medeni Hukuk ve Uluslararası Hukuk ile de ilişki içerisinde çalışır. Dolayısıyla vatandaşlık hukuku avukatı seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta çeşitli hukuki dallarda geniş bilgi ve tecrübeye sahip bir avukat ile çalışmaktır.

       Vatandaşlık hukuku, bir bireyin bir devlete bağlılığını ve bu bağlılığın sonucu olarak çeşitli hak ile yükümlülüklerini düzenleyen hukuk dalıdır. Ülkemizde özellikle son yıllarda, yabancı uyruklu kişiler için Türk vatandaşlığı hakkını elde etmek çok kıymetli bir hedef haline gelmiştir. Vatandaşlık iş ve işlemlerinin süreci ve yöntemleri de oldukça karmaşık ve zaman alan uygulamalardır. Bu alanda hizmet veren, bilgi ve deneyimine güvenilir bir avukat ile çalışmak hem işlemleri hızlandırır hem de oluşabilecek bir hak kaybının önüne geçer.

       Hukuk büromuzda bulunan uzman avukat kadromuz ile vatandaşlık hukuku alanında uzun zamandır ele aldığımız ve çözüme ulaştırdığımız bazı konuları şöyle sayabiliriz.

  • Genel yolla vatandaşlığın kazanımı-Yetkili makam kararı ile vatandaşlık kazanımı,
  • 5 yıl ikamet yoluyla Türk vatandaşlığı alma işlemleri,
  • Evlenme yoluyla Türk vatandaşlığı alma işlemleri,
  • Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı alma işlemleri,
  • Anne veya baba üzerinden Türk vatandaşlığı alma işlemleri,
  • Evlat edinme yoluyla Türk vatandaşlığı alma işlemleri,
  • Turkuaz kart yoluyla Türk vatandaşlığı alma işlemleri,
  • Türk vatandaşlığından çıkarma işlemleri,
  • Vatandaşlık başvurusunun reddedildiği durumlarda sürecin takibi ve kararın iptali yönünde dava veya davalar açılması,
  • Çifte veya çoklu vatandaşlığa dair hukuki ihtilafların çözüme kavuşturulması.

TÜRK HUKUKUNDA VATANDAŞLIK ALMA YOLLARI

Türk hukukunda vatandaşlık alma yolları ve şartları 5901 sayılı Türk Vatandaşlık Kanununda düzenlenmiştir. Bu kanuna göre temelde doğumla yada soy bağı ile ve ikincisi ise sonradan olmak üzere iki yolla Türk vatandaşlığı hakkı kazanılabilir. Türk vatandaşlık kanununda yapılan düzenlemeye göre;

       Doğumla kazanılan vatandaşlık

      MADDE 6 – (1) Doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı, soy bağı veya doğum yeri esasına göre kendiliğinden kazanılır. Doğumla kazanılan vatandaşlık doğum anından itibaren hüküm ifade eder.

       Soy bağı

       MADDE 7 – (1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.

(2) Türk vatandaşı ana ve yabancı babadan evlilik birliği dışında doğan çocuk Türk vatandaşıdır.

(3) Türk vatandaşı baba ve yabancı anadan evlilik birliği dışında doğan çocuk ise soy bağı kurulmasını sağlayan usul ve esasların yerine getirilmesi halinde Türk vatandaşlığını kazanır.

      Doğum yeri

      MADDE 8 – (1) Türkiye’de doğan ve yabancı ana ve babasından dolayı doğumla herhangi bir ülkenin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumdan itibaren Türk vatandaşıdır.

(2) Türkiye’de bulunmuş çocuk aksi sabit olmadıkça Türkiye’de doğmuş sayılır.

       Sonradan kazanılan vatandaşlık

       MADDE 9 – (1) Sonradan kazanılan Türk vatandaşlığı, yetkili makam kararı veya evlat edinilme ya da seçme hakkının kullanılması ile gerçekleşir.

       Yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığının kazanılması

      MADDE 10 – (1) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen bir yabancı, bu Kanunda belirtilen şartları taşıması halinde yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir.

Ancak, aranan şartları taşımak vatandaşlığın kazanılmasında kişiye mutlak bir hak sağlamaz.

(2) (Ek: 19/10/2017-7039/28 md.) Bu Kanun uyarınca sonradan Türk vatandaşlığının kazanılmasında uygulanacak temel ilke ve esaslar ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınmak suretiyle Bakanlıkça belirlenir.

TÜRK HUKUKUNDA VATANDAŞLIK ALMANIN ŞARTLARI

       Türk vatandaşlığı kazanmanın genel şartları yine 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda sayılmıştır. İlgili kanun hükmüne göre şartlar;

       MADDE 11 – (1) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda;

  1. Kendi millî kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak,

b) Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmek,

c) Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmek,

ç) Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak,

d) İyi ahlak sahibi olmak,

e) Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek,

      f) Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak,

      g) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak, şartları aranır.

TÜRK HUKUKUNDA VATANDAŞLIK ALMADA İSTİSNAİ HALLER

      Türk hukukunda, Türk vatandaşlığı almanın istisnai halleri ile vatandaşlık edinmede 5 yıllık ikamet şartı aranmamaktadır. Ancak elbette bazı şartları taşıyor olmak gerekir. Türk Vatandaşlık Kanununda da düzenlenmiş olan bu şartlar;

      MADDE 12 – (1) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Cumhurbaşkanı kararı ile aşağıda belirtilen yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilirler.

  1. Türkiye’ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler.
  2. 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 31 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca ikamet izni alanlar ile Turkuaz Kart sahibi yabancılar ve bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu.
  3. Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler.
  4. Göçmen olarak kabul edilen kişiler.

(2) (Ek: 19/10/2017-7039/29 md.) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek hali bulunanların talepleri Bakanlıkça reddedilir

TÜRK HUKUKUNDA TURKUAZ KART NEDİR?

       Ülkemizde 17 Mart 2017’de yürürlüğe giren turkuaz kart, yabancı uyruklu kişilere Türkiye’de süresiz olarak çalışma izni ve ikamet hakkı veren bir karttır. Ayrıca turkuaz kart sahipleri de süresiz ikamet iznine sahip olurlar. Ancak belirtmeliyiz ki turkuaz kart sahibi kişilerin askerlik yükümlülüğü bulunmaz ve seçme seçilme hakkından da yararlanamazlar.

       Bu kartın kapsamı 30007 Sayılı Turkuaz Kart Yönetmeliğinde düzenlenmiştir ve yönetmeliğin 5. Maddesinde kimlerin turkuaz kart sahibi olabileceği belirtilmiştir. Bu madde hükmüne göre, nitelikli işgücü sayılacak kişiler, yatırımcılar, bilim insanları, kültürel sanatsal ve sportif alanda başarılı olanlar ve Türk kültürünün uluslararası alanda tanınmasına yardımcı olan Türk devletinin menfaatine işler yapan kişiler turkuaz kart alabilecek kişiler arasında bulunmaktadır. Ayrıca bu kişilerin Türk kamu düzeni ve milli güvenliğe tehdit olmamaları gerekir.

      Turkuaz kart hakkında bilinmesi gereken bir diğer husus ise kişilere doğrudan vatandaşlık hakkı vermediğidir. Dolayısıyla bu kişilerin de vatandaşlık için başvuru yapmaları gerekir.

TÜRK HUKUKUNDA GAYRİMENKUL VE YATIRIM YOLUYLA VATANDAŞLIK ALMA

    Türk hukukunda yabancı uyruklu kişilerin yatırım yoluyla vatandaşlık alması mümkündür. Yabancı uyruklu kişiler belli şartları sağladığı takdirde usulüne uygun olarak gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığı hakkını kazanabilirler. Bu şekilde vatandaşlık hakkı kazanmanın şartları ise; istisnai yoldan vatandaşlık kazanabilecek yabancılardan olmak ve milli güvenlik ile kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamaktır.

    6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu m.31/j hükmünde sayılan yabancılar, 400 bin dolara ev alarak Türk vatandaşlığını kazanabilir. Ayrıca, sayılan kişilerin yabancı eşi ve ergin olmayan çocukları da bu kişilere bağlı olarak Türk vatandaşlığını kazanabilir. Türk Vatandaşlığı Uygulama yönetmeliğinde yatırım yoluyla vatandaşlık hakkı kazanma çeşitleri sayılmıştır. Bu yönetmeliğin 20. Maddesine göre; Sabit döviz yatırımı, tahvil yatırımı veya işgücü oluşturma gibi yatırım türlerinden birine başvurarak vatandaşlık hakkı kazanılabilir.

    Türk Vatandaşlığının kazanılması ile ilgili yönetmeliğe göre vatandaşlık kazanmak istisnai bir yol olup genel şartlara tabi değildir. Yönetmeliğin 2. Maddesi vatandaşlık almada istisnai yolları ve şartları düzenlemiştir. Bu hükme göre vatandaşlık kazanabilecek kişiler;

  • En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespit edilen.
  • En az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarı peşin olarak yatırılan ve tapu siciline üç yıl süreyle devir ve terkini yapılmayacağı taahhüdü şerh edilmek şartıyla noterde düzenlenmiş sözleşme ile taşınmazın satışının vaat edildiği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca tespit edilen,
  • En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tespit edilen.
  • En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen.
  • En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilen.
  • En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az üç yıl elinde tutma şartıyla satın aldığı Sermaye Piyasası Kurulunca tespit edilen.
  • En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında katkı payını, kapsamı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenen fonlarda tutma ve üç yıl sistemde kalma şartıyla bireysel emeklilik sistemine yatırdığı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen.

TÜRK HUKUKUNDA GAYRİMENKUL SATIN ALARAK TÜRK VATANDAŞLIĞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR

Yabancı uyruklu kişilerin gayrimenkul alarak vatandaşlık hakkı kazanmak için başvuruda bulunurken ilk aşamada en az 400 bin USD karşılığında gayrimenkul alması ve buna bağlı kısa dönem ikamet izni edinmesi gerekir. Gayrimenkul alma aşamasından sonra, gayrimenkulün başvuru şartlarını taşıyıp taşımadığı hususunda yetkili kurum olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden uygunluk belgesi alınması gerekir. Uygunluk belgesi alındıktan sonra ise kısa dönem ikamet izni için il göç idaresi müdürlüğüne başvurulur.

     Daha sonra vatandaşlık hakkına başvuru için gerekli belgeler dosya haline getirilerek valilik bünyesindeki nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunulur. Yapılan başvuru yetkili makamlar tarafından değerlendirilir ve olumlu görülmesi halinde yabancı adına dosya düzenlenir. Sonrasında Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin karar Cumhurbaşkanı’nın onayına gönderilir ve sonuç olarak Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığı kazanılır.

TÜRK HUKUKUNDA 400 BİN DOLARA GAYRİMENKUL ALARAK TÜRK VATANDAŞLIĞINA BAŞVURMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER

Türk hukuk sisteminde gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığına başvurmak için gerekli belgeler Tük Vatandaşlığı Kanunun Uygulanmasına ilişkin yönetmelikte açıkça sayılmıştır. Yönetmeliğin madde 20/3 hükmüne göre gerekli belgeler şunlardır;

  • İsteği belirten form dilekçe,
  • Kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna ilişkin belge,
  • Medenî hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanma belgesi, dul ise eşine ait ölüm belgesi,
  • Kişinin kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği gibi belge ve evli ise eş ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge,
  • Türk vatandaşı birinci veya ikinci derece yakınları varsa bu kişilere ait müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği,
  • Kişinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, doğum tarihinin tamamlanması için ülkesinin yetkili makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39 uncu maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı,
  • Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz,

     Başvuruda sunulacak olan belgelerden pasaport ve nüfus kayıt örneği gibi yurt dışından temin edilecek olan belgelerin noter tasdikli olması ve noter onaylı Türkçe tercümesi ile birlikte sunulması gerekir. Ayrıca vatandaşlık başvurusu vekil yani bir avukat aracılığı ile yapılıyorsa bunun için özel yetkilendirme içeren vekaletnamenin de yetkili kuruma sunulması gerekir.

TÜRK HUKUKUNDA EVLENME YOLUYLA VATANDAŞLIK KAZANMA

Türk hukukunda yabancı uyruklu kişiler evlenme yoluyla Türk vatandaşlığı kazanma hakkına sahip olabilirler. Ancak elbette bunun bazı şartları vardır. Türk Vatandaşlığı Kanunu 16. Maddede bu şartlar düzenlenmiştir. Bu kanun hükmüne göre şartlar;

      MADDE 16 – (1) Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir. Başvuru sahiplerinde;

  1. Aile birliği içinde yaşama,
  2. Evlilik birliği ile bağdaşmayacak bir faaliyette bulunmama,
  3. Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmama, şartları aranır.

      (2) Başvurudan sonra Türk vatandaşı eşin ölümü nedeniyle evliliğin sona ermesi halinde birinci fıkranın (a) bendindeki şart aranmaz.

      (3) Evlenme ile Türk vatandaşlığını kazanan yabancılar evlenmenin butlanına karar verilmesi halinde evlenmede iyiniyetli iseler Türk vatandaşlığını muhafaza ederler.

ANTALYA VATANDAŞLIK HUKUKU AVUKATI

       Ülkemizde yabancı uyruklu kişilerin gayrimenkul veyahut yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı hakkı kazanma talebiyle başvuruda bulunması son yıllarda sık karşılaşılan bir durumdur. Türk vatandaşlığı kazanma ya da vatandaşlık hukukuna ilişkin her türlü dava ve işlemler oldukça karmaşık ve zaman alan işlemlerdir. Ayrıca yabancı uyruklu kişiler Türk hukuk sistemi ve işleyişine vakıf olamadıkları için mutlaka hukuki bir destek alınmalıdır.

      Türk vatandaşlık hukuku alanında dava ve uyuşmazlıklara bakan avukatlar sadece vatandaşlık hukuku değil ayrıca Anayasa, Uluslararası Hukuk ve Medeni Hukuk dallarından da yararlanacaktır. Dolayısıyla bu alanlarda geniş bilgi birikimi olan ve tecrübe sahibi bir avukat ile çalışmak işlemleri hızlandırır ve hak kaybını engeller.

      Antalya’da bulunan hukuk büromuzda, bu alanlarda uzmanlaşmış ve geniş bilgi sahibi avukat kadromuz ile hukuki danışmanlık ve vekillik hizmeti vermekteyiz. Her türlü hukuki iş ve işlemleriniz için bizlere iletişim kısmından ulaşabilir ve randevu alabilirsiniz.

Views: 1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir